Selecteer een pagina

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een wasachtige, vetachtige stof die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het zit in de cellen van alle mensen en dieren, en het helpt bij de aanmaak van hormonen, vitamine D en andere stoffen die je lichaam nodig heeft voor de spijsvertering. Het is een essentieel onderdeel van onze voeding, maar te veel ervan kan ongezond zijn.

Cholesterol komt uit twee bronnen: voeding en uw lichaam. Voedingscholesterol komt van dierlijke producten zoals eieren, zuivelproducten en vlees. Uw lichaam produceert van nature cholesterol in de lever en andere organen, waaronder de dunne darm en de huid. Wanneer u voedsel eet dat cholesterol bevat, wordt een deel ervan opgenomen in uw bloedbaan en naar de lever gebracht, waar het wordt gebruikt of uitgescheiden. Het teveel aan cholesterol dat niet wordt gebruikt, circuleert vervolgens via de bloedbaan door het lichaam.

Een hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Dit komt doordat hoge cholesterolwaarden kunnen leiden tot de vorming van vetafzettingen (plaques genoemd) op de wanden van slagaders, die de bloedstroom door het lichaam kunnen beperken of blokkeren. Wanneer deze plaques afbreken, kunnen ze zich naar andere delen van het lichaam verplaatsen, waar ze in kleinere slagaders vast komen te zitten en verdere schade veroorzaken, zoals een hartaanval of beroerte.

Er zijn twee soorten cholesterol: Low-density lipoproteïne (LDL) en High-density lipoproteïne (HDL). LDL-cholesterol wordt vaak aangeduid als “slecht” cholesterol, omdat het bijdraagt tot de vorming van plaque in de slagaderwanden, terwijl HDL bekend staat als “goed” cholesterol, omdat het LDL van de slagaderwanden weg helpt naar de lever, waar het uit het lichaam kan worden verwijderd. Het is belangrijk dat mensen een gezond evenwicht handhaven tussen hun LDL- en HDL-gehalte, zodat het risico op hart- en vaatziekten laag blijft.

Een aantal factoren draagt bij tot het risico van een persoon om een hoog cholesterolgehalte in het bloed te ontwikkelen, waaronder leeftijd, genetica/familiegeschiedenis, geslacht, keuzes in levensstijl zoals roken of lichaamsbeweging, gewicht/lichaamsmassa-index (BMI), kwaliteit van het dieet/frequentie van de maaltijden per dag, enz. Het is belangrijk dat mensen begrijpen hoe hun levensstijl hun gezondheid beïnvloedt, zodat ze stappen kunnen ondernemen om positieve veranderingen aan te brengen die hen zullen helpen om op termijn gezonde niveaus van zowel LDL- als HDL-cholesterol te behouden.

U moet met uw arts praten als u denkt dat u een hoog cholesterolgehalte in uw bloed hebt of als u meer wilt weten over de stappen die u kunt nemen om het cholesterolgehalte te verlagen of gezond te houden. Uw arts kan u aanpassingen van uw levensstijl aanbevelen, zoals meer lichaamsbeweging of minder verzadigde vetten in de voeding en meer vezels in de voeding, en ook medicijnen zoals statines, die enzymen blokkeren die verantwoordelijk zijn voor de productie van te veel LDL in de lever.

Het is ook belangrijk voor mensen om te onthouden dat er geen snelle oplossingen zijn als het gaat om het handhaven van een gezond cholesterolgehalte in het bloed – in plaats daarvan zal een algemene aanpak met regelmatige lichaamsbeweging, het eten van een evenwichtig dieet, stoppen met roken, omgaan met stress, en praten met uw arts over eventuele medicijnen die u nodig heeft, helpen om succes op lange termijn te garanderen.

Kortom, begrijpen wat cholesterol precies is, de rol ervan in ons lichaam, de verschillende bronnen, soorten, risico’s verbonden aan hoge niveaus, manieren waarop we onze eigen persoonlijke gezondheid kunnen beheren, enz. dragen allemaal bij tot een gezonder leven. Door het handhaven van een evenwichtige levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging, voedzame eetgewoonten, stressmanagementtechnieken en overleg met onze artsen kunnen we onze eigen gezondheid beter beheren en zo ons risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten na verloop van tijd verminderen.